Γρηγόριος Γκούρβας
Στο δάσος των Αγίων Απποστόλων υπάρχει μια πέτρινη στήλη αφιερωμένη στον Γρηγόριο Γκούρβα. Ποιος ήταν όμως;
Ο Γρηγόριος Γκούρβας ήταν ο παιδονόμος της αστικής σχολής. Συνέχισε να ασκεί τα καθήκοντα του και μετά την απελεύθερωση στο δημοτικό σχολείο αρρένων του Λιτοχώρου και άφησε ιστορία με την αυστηρότητα του. Στην εποχή του και για κάποιο χρονικό διάστημα, οι μαθητές μετά το τέλος των μαθημάτων, αποχωρούσαν από το σχολείο, κατευθύνονταν στις γειτονιές τους σε ζυγούς, οι οποίοι διαλύονταν «καθ’ οδόν»!
Έμεινε στην παράδοση το τετράστιχο, που από αντίδραση τα «δασκαλούδια», όπως ονόμαζαν τότε στο Λιτόχωρο τους μαθητές, σκάρωσαν για τον αυστηρό παιδονόμο:
Την κυρία δώσ’ την ψάρια
Την Τασσιώ παλιό κρασί
Και το δάσκαλο λαγγίτα
Το μπαρμπα-Γρηγόρη αγνή
Η Τασσιώ ήταν η Αναστασία Ζήσκα, η επιστάτρια του Παρθεναγωγείου και το αγνή το κατώτερο ψωμί από καλαμποκάλευρο!Όμως ο μπαρμπα-Γρηγόρης, πέρα από την επαγγελματική του αυστηρότητα, ήταν κατά γενική ομολογία, καλόκαρδος άνθρωπος και αποδείχτηκε πραγματικός ευεργέτης της κοινότητας όταν, χάρη στην αποφασιστικότητα και στην επιμονή του, σώθηκε το δάσος των Αγίων Αποστόλων από τις αρπακτικές διαθέσεις του στρατού το 1917 και τις αυθαιρεσίες ορισμένων ιδιωτών αργότερα.
Για την ανεκτίμητη προσφορά του ο Σύλλογος Λιτοχωριτών Θεσσαλονίκης τον τίμησε με την ανέγερση αυτής της αναμνηστικής στήλης στο δάσος αυτό, πλάι στο παρεκκλήσι των Αγίων Αποστόλων.
_______
Οι πληροφορίες περιέχονται στο βιβλίο του Αθ. Αδαμόπουλου «Τα σχολεία του Λιτοχώρου στα χρόνια της Τουρκοκρατίας»,1992,
Δήμος Λιτοχώρου, Σειρά “Μελέτες κι έρευνες”