12 Ιουλίου 1943
Οι Γερμανοί πραγματοποιούν νέα αιφνιδιαστική επίθεση στο Λιτόχωρο.
Νωρίς το πρωί περικύκλωσαν το χωριό κι αμέσως αναζήτησαν το "σπίτι αντάρτη παπά". Στην πλατεία επιστράτευσαν κάποιον Λιτοχωρίτη για να τους οδηγήσει στο σπίτι του παπά Κωσταντίνου Τσιτσιρικου. Ο εξαναγκασμένος οδηγός αντιλήφθηκε τις άγριες διαθέσεις τους και τους παραπλάνησε, γυρίζοντας τους άσκοπα στα σοκάκια, με την ελπίδα ότι θα βρεθεί κάποιος να ειδοποιήσει τον παπά γα φύγει από το σπίτι του και να σωθεί. Οι Γερμανοί κατάλαβαν τις προθέσεις του και τον χτύπησαν.
Ο παπά Κωσταντίνος Τσιτσιρικος είχε χάσει την πρεσβυτέρα του πριν πολλά χρόνια και ζούσε με την μικρότερη, ανύπαντρη κόρη του τη Φώτω, αφού η μεγαλύτερη είχε φτιάξει τη δική της οικογένεια κι ο γιός του Γιάννης βρισκόταν στο βουνό ως επίλεκτο στέλεχος του ΕΛΑΣ. Ήταν εφημέριος της εκκλησίας του Αγίου Δημητρίου κι επιπλέον από πολλά χρόνια, ηγουμενεύων στη Μονή του Αγίου Διονυσίου.
Ο παπά Τσιτσιρικος είχε προσχωρήσει στην εθνική Αντίσταση το 1942. Μία φωτογραφία του που είχε βγει στη "Σκάλα" και τον έδειχνε πλαισιωμένο από αντάρτες, έπεσε κατά τρόπο περίεργο, την επόμενη κιόλας μέρα, στα χέρια των Γερμανών.
Όταν το απόσπασμα των Γερμανών έφτασαν στο σπίτι του παπά παραβίασαν την είσοδο, όρμησαν μέσα οργισμένοι. Ο Τρόιτερ μόλις είδε τον ιερέα τον χαστούκισε πήρε το πιστόλι του και τον πυροβόλησε πολλές φορές. Στη συνέχεια λεηλάτησαν το σπίτι.
Η πεθερά του παπά άκουσε τους πυροβολισμούς και έτρεξε στο σπίτι. Πέρασε από τους Γερμανούς ανέβηκε τη σκάλα, βρήκε τον γαμπρό της πεσμένο στο δωμάτιο και την Φώτω να οδύρεται. Από τη σκάλα άρχισε να ανεβαίνει καπνός. Οι Γερμανοί έβαλαν φωτιά στο σπίτι αδιαφορώντας για τις δύο γυναίκες που θα καίγονταν ζωντανές. Η γιαγιά άρπαξε την εγγονή της και βγήκαν έξω ενώ η φωτιά γρήγορα πήρε διαστάσεις και σε λίγο κατάπιε ολόκληρο το σπίτι με, ίσως ακόμα ζωντανό τον παπά Τσιτσιρικο. Την άλλη μέρα ανέσυραν ότι είχε απομείνει από το καμμένο κορμί του. (Από ότι μας διηγήθηκε η εγγονή του μόνο το μηριαίο οστό έμεινε) και αυτό τάφηκε στο νεκροταφείο, εκεί που βρίσκεται σήμερα ο τάφος του.
Μετά την εκτέλεση του παπά Τσιτσιρικου οι Γερμανοί έκαψαν και το σπίτι του Μιχαήλ Βάρκα και του Αθανασίου Σκεφαλιδα.
Στη συνέχεια ανάγκασαν όλους τους κατοίκους, άνδρες γυναίκες και παιδιά να συγκεντρωθούν στο πάρκο. Εκεί αναζήτησαν και βρήκαν τον έφεδρο ανθυπολοχαγό του Ελληνικού στρατού και αντιστασιακό Αλέκο Διαμαντόπουλο τον οποίο, μπροστά στα μάτια όλων τον εκτέλεσαν, στο σημείο που είναι σήμερα η δεξαμενή. Ο Γερμανός διοικητής, (κατά τρόπο περίεργο πάλι) κρατούσε φωτογραφία που έδειχνε τον ανθυπολοχαγό να μιλάει σε συγκέντρωση αντιστασιακών στην εκκλησία της Παναγίας. Την ίδια μέρα ο Γιώργος Κουιμτζης, έχασε τη ζωή του από γερμανικά πυρά όταν ανύποπτος , πλησίασε το γερμανικό φυλάκιο στη "Στενουρα" εκεί όπου είναι σήμερα το Γυμνάσιο.......
Από το βιβλίο του αείμνηστου Αθανασίου Αδαμοπούλου. "Το Λιτόχωρο στη Γερμανική κατοχή "