Στα πόδια του Ολύμπου
Όμορφη κυλά η ζωή εις το Λιτόχωρο Η πλαζ και το βουνό
Πλάκα- Το καφενείο Από το αρχείο της ΟΙκογένειας Ζουρζούρα
ΛΙΤΟΧΩΡΟΝ, Αύγουστος.
- Απ’ όλες τις εξοχές περισσότερο προτιμούνται οι Άγιοι Απόστολοι. Το θαύμα των θαυμάτων, όπως ονομάσθηκε από κάποιους Θεσσαλονικείς εκδρομείς. Ένας απ’ αυτούς συμπλήρωσε «εδώ παιδιά είναι κανείς να ζη ή να μη ζη». Τα νερά των Αγίων Αποστόλων είναι τόσον δροσερά εις τρόπον ώστε φθάνουν να ξεπερνούν και τες πιο δροσερές κοπέλες.
Κάτω απ’ το παχύσκιο δάσος των Αγίων Αποστόλων αι ώρες είναι ευχάριστες στον κάθε επισκέπτη και δίνουν ζωή και σφρίγος, θείαν έμπνευσιν. Τέλος, χίλιες δυο εκδηλώσεις. Με τη σειρά έρχεται ο Άγιος Γιάννης. Το μικρό μοναστηράκι σκεπάζεται από πανύψηλα ελάτια που καμαρωτά στέκουν ολόρθα ατενίζοντας με περιφρόνηση τον κάθε θνητό στο διάβα του. Αγία Παρασκευή, τα δεύτερα «Καζάνια», εντευκτήριον των μυστικοπαθών και ερωτοκτυπημένων. Τους βλέπει κανείς να στέκουν πάνω στα κοτρόνια πότε σκεπτικούς και πότε γελαστούς. Εκτός όμως από τους λάτρας του βουνού, έχουμε και τους Ποσειδωνίους θιασώτας. Οι τελευταίοι αγκαζάρουν κάθε μέρα ένα λεωφορείο και τραβούν με πολύ «κέφι» για τη μαγική «πλαζ» της Πλάκας, όπου μεσ’ τα γαλανόλευκα νερά παίρνουν το μπάνιο και μετά απ’ αυτό ξεκουράζονται κάτω απ’ τα γηρασμένα πλατάνια του ιστορικού πηγαδιού με το κρυστάλενο νερό και το καφενεδάκι του κ. Γκέκα. Έτσι ευχάριστα περνούν τες ώρες των οι παραθερισταί. Τα βραδάκια μαζεύονται στα εξοχικά του κ. Δ. Καλαϊτζή και του κ. Ν. Φασούλα.
Και τώρα ας έλθουμε στες Κυριακές, όπου με τους εκδρομείς το Λιτόχωρο παρουσιάζει τη μεγαλύτερη κίνηση. Το τι γίνεται είνε άλλο πράγμα απ’ τα κύματα των φυσιολατρών της Θεσσαλονίκης που σαν πεινασμένοι από πράσινο χρώμα και καθαρό αγέρα καταλαμβάνουν το Λιτόχωρο. Κατεβαίνοντας απ’ το αυτοκίνητο τους βλέπεις και σκορπίζουν στα γύρω υψώματα του χωριού και ‘κεί παραδίδονται σ’ ένα αδιάκοπο γλέντι και φαγοπότι, κατενθουσιασμένοι απ’ την ωραιότητα της φύσεως, συνδυάζοντες μέσα στες κόρες των ματιών το πράσινο του βουνού και το γαλάζιο της θάλασσας. Κατά την επιστροφή των εκδρομέων για τον σιδηροδρομικό σταθμό λαμβάνουν χώρα κωμικοτραγικά επεισόδια. Τα λεωφορεία καταλαμβάνονται από τους πιο γερούς. Οι ευγενώς φερόμενοι και μη θέλοντες να τσαλακώσουν τα κοστουμάκια των, αι δε δεσποινίδες τες ωραίες των αμφιέσεις, μένουν στο Λιτόχωρο για αμανέτι. Είναι να τους λυπήται κανείς. Στις επτά το βράδυ οι ωραίοι φυσιολάτραι μάς έχουν αφήσει, κι έτσι πάλι μένουμε εμείς και ‘μείς, τουτέστιν οι Γκαβαρτιναίοι και αι 100 οικογένειες των παραθεριστών απ’ τη Θεσσαλονίκη και τη Λάρισσα. Αυτός ο κόσμος ξεχύνεται στο πευκοφυτευμένο «Ολύμπιον πάρκο». Εκεί μικροί και μεγάλοι, θηλυκοί και αρσενικοί βολτάροντες επιδεικνύουν τες πνευματικές των και σωματικές των ικανότητες. Ύστερα από τη βόλτα επακολουθεί ο Κυριακάτικος οικογενειακός χορός, κράμα μπούκλας και Λιτοχωρίτικου «τσιμπεριού», αρβύλας και κομψού σκαρπινιού. Βλέπετε έχουμε και τους ορειβάτας.
Εδώ πρέπει να πούμε ότι το υδραγωγείο του χωριού είναι χαλασμένο και είναι ανάγκη να διορθωθή, καθώς και να σκε- πασθούν οι οχετοί των σπητιών.
Τελειώνοντες είμεθα υποχρεωμένοι να παραθέσωμε και μια μικρή ονομαστική κατάστασι των παραθεριστών, όσους απ’ αυτούς προσπέσαν στην ακτίνα του φακού μας. Απ’ τη Θεσσαλονίκη διακρίναμε τας οικογενείας του κ. Γ. Βουλγαράκη, του κ. Νικ. Παπατριανταφύλλου, του κ. Περικλή Αγγελοπούλου (δημοσιογράφου), επίσης τας οικογενείας Κούνιο και Μενελάου Μορτζάκη (πρωτοδίκου).
Απ’ τη Λάρισσα τες οικογένειες Ανθούλας Αναστασίου (μεγαλοκτηματίου), του κ. Αστερίου Δημητρακοπούλου, του κ. Απ. Κατσιλέρου (δικηγόρου), του κ. Πέτρου Κράχτη, του κ. Μάρκου Τσιμπάλη, του κ. Δημητρίου Ολυμπίου (συνταγμα- τάρχου), του κ. Σ. Χατζηλαζάρου (συνταγματάρχου), του κ. Αθ. Αντωνοπούλου, του κ. Ιωάννου Χαλκιά (υφασματεμπόρου) και πολλούς άλλους.
ΛΑΚΗΣ ΟΛΥΜΠΙΟΣ
(ΦΩΣ 22-8-1937)
ΣΩΤΗΡΗΣ ΜΑΣΤΑΓΚΑΣ ΧΡΟΝΙΚΑ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ 2015 ΤΟΜΟΣ Η
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΨΕΙΣ ΣΤΟΝ 20ο ΑΙΩΝΑ
ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΘΕΡΙΣΤΕΣ
Το καλοκαίρι του 1937 στο Λιτόχωρο